Quantcast
Channel: Övrigt – Living Dead Brewery
Viewing all 50 articles
Browse latest View live

Fatstrul

$
0
0

zombiedustklonFat i all ära men när det väl strular så är det meckigare än med flaskor. Idag var det dags att slänga över min ZombieDust-klon i fat. Så långt inga problem, men när jag börja trycka i gasen i fatet så läckte det ut. Av och på med locket några gånger, prova vända det ett halvt varv med mera. Inget ville hjälpa. Stack och hämta locket till det andra fatet jag har lånat, diska upp det lite , av med packningen från det andra locket (då jag bara har en just nu). dränka i star san och på med locket på fatet. Ingen läcka! Det verkar vara så att trotts att de faten jag lånat ser identiska ut så verkar det vara som att rätt lock ska vara på rätt fat för att det ska vara tätt. Detta ska testas så fort jag får hem packningar till det andra locket. För är det så enkelt så är det bara att märka upp vad som tillhör vad och sen ska liknande problem vara ut världen. Så det är bara att hålla tummarna.

Men men, nu står fatet i kylen och får väl avsmakas senast på fredag.


Buteljering av Zombier Dust klonen

$
0
0

Buteljering av Zombie Dust Klon

Idag blev det buteljering av Clones from the Graves – Zombie Dust. Hade inte tagit lika mycket från fatet som sist, mer än dubbelt så många flaskor fick jag ut idag. Hela 30 st.
Det tar nog lite längre tid att buteljera från fat mot att tillsätta socker i varje flaska då flödet är långsammare. Men så mycket smidigare, och så mycket skönare att slippa bottensatsen. Ett annat plus är ju att man kan dricka de direkt, vilket passar perfekt för då kan jag ta med några flaskor på herfen till helgen.

Bokrecension: Brygg ditt eget öl

$
0
0

Brygg ditt eget öl - Greg HughesEn ny bok på svenska om att brygga sitt eget öl har släppts, Brygg ditt eget öl av Greg Hughes. Boken är 224 sidor varav två tredjedelar av boken är fylld med recept på allt mellan tjeckisk pilsner till kiwiveteöl. Förutom recept och “gör-det-själv” delen så finns det även en kort ölhistorik och genomgång av de vanligaste ingredienserna.

Hade jag aldrig bryggt innan så skulle jag nog valt denna före Brygg öl som jag recensera tidigare i år. Fast samtidigt så är det få böcker som tar How to brew av John Palmer.
Rätt bra genomgång av de olika stegen, råvarorna, teknikerna. Dock vet jag inte om den är prisvärd om man redan bryggt mer än tre – fem helmaltsbryggder, jag i och för sig inte fördjupa mig i receptdelen än. Där verkar dock vara en hel del recept som man kanske inte brygger rakt av, men i alla fall kan hämta inspiration från.

Bryggdagen avslutad

$
0
0

Idag var det äntligen dags för en bryggdag igen. Då kaffeportern börjar ta slut så var det dags att göra en ny batch av Night of the Vampire, fjärde batchen på denna öl. Denna gången gjorde jag lite större ändringar i maltreceptet för att se om jag lyckas få en bättre kropp i ölet.

Själva bryggningen var en av mina mest lyckade brytningar (förutom att sambon hade bakat upp all bikarbonat så jag fick köra och handla sådan i morse innan jag kunde börja mäska). Det är nästan så jag tror att jag har  glömt att göra något. Det blev nästan inte blött på golvet, det blev inte stökigt, och disken var snabbt borta efteråt. Brukar alltid se ut som en mindre bomb slagit ner i köket och badrummet direkt efter att jag bryggt. Får väl se hur det blir med ölen i slutändan. Men jag tror inte jag har glömt något… Med ett OG på 1.060 så kommer jag få en alkoholhalt runt 5,5 – 6% eller nått och det är precis vad jag är ute efter. Nu står 19.5 liter i kylskåpet och väntar på att komma igång att jäsa.

night-of-the-vampire.b4.1 night-of-the-vampire.b4.2 night-of-the-vampire.b4.3 night-of-the-vampire.b4.4 night-of-the-vampire.b4.5

Malmö behöver en hembryggarbutik

$
0
0

Igår var jag än en gång inne i hembryggarbutiken i Malmö. Denna gången var jag ute efter en packning till locket till ett Corneliuesfat. Men än en gång kom jag ut från affären utan att ha handlat något. Det slår aldrig fel, eller nästan aldrig i alla fall. Men 90 procent av de gånger jag stuckit in för att handla något jag saknat så har jag kommit ut tomhänt. Visst de kan beställa hem det så det kommer några dagar senare, men då kan jag lika gärna lägga in det i min nästa beställning till Humlegården.
När jag råka nämna att jag ändå skulle beställa därifrån några dagar senare så tyckte hon (såklart) att jag skulle handla allt i deras butik istället då det skulle bli billigare eftersom Humlegården har så dyr frakt.
Jag kollade lite snabbt på priserna i butiken och inser att det inte kräver så mycket för att jag ska tjäna in pengarna på att handla via humlegården, och då får jag det levererat till mig.
Jag förstår mycket väl att det blir dyrare att handla det i en butik än vad det blir att köpa det direkt från deras leverantör, men ändå. på det lilla jag räkna det så krävs det inte mer än en 25 kilo säck och en till två femkilossäckar för att frakten ska vara betald, och då slippa ta mig och och försöka hitta en parkeringsplats vid den butiken i Malmö.
Jag förstår såklart också att de inte kan ha allt som humlegården har på sina hyllor, men det är ju lite konstigt att allt som jag behöver komplettera med saknar de, och det är ju inte så att det är några konstiga saker jag behöver.
Nej det är nog dags att de anställer någon som har koll på hembryggning eller så fortsätter de med sina vinsatser och en ny hembryggarbutik öppnar i Malmö.

Bitter? Ja det kan hända att jag är just nu, fast det går nog över om några dagar och jag kommer att ringa butiken nästa gång jag saknar något. För någon hemsida på vad de har i sitt lager finns ju inte heller.
Snälla Humlegården kan inte ni öppna en filial i Malmö?

DIY Säckförslutare

$
0
0

Idag var det städning i bryggeriet och jag blev trött på att inte ha någon vettig lösning att försluta mina säckar med så jag begav mig ut och leta efter säckförslutare dock utan något resultat. men väl på JULA hitta jag najtråd vilka visade sig perfekt att tillverka egna med.

säckförslutare säckar

Ett extra plus är ju att det var billigt och de tre rullarna lär vara mer eller mindre än evighet. Sen när jag ändå var igång med att fixa med grejerna, så passa jag på att mäta den senaste brygden vilken visade sig vara klar så den får stå där en vecka till innan jag flyttar över den till sekundären där den senare ska torrhumlas, med vad vet jag dock inte än, inte mer än att det får bli med något av det jag har hemma i frysen.

jäst-klart

Bryggabstinens

$
0
0

Så fruktansvärt sugen på att brygga, dock har jag ingen jäst, inte rätta humlen hemma och än värre har inte hittat nån lämplig bryggdag. För att hitta på något så tog jag och buteljera det sista från fatet med Z-virus. Som vanligt så blev det inte så många flaskor (jag undrar om det där fatet läcker …). Hela 10 flaskor blev det och då är där nästan ingen till mig då hälften av de ska skickas iväg till andra hembryggare och min bror som jag misstänker vill smaka den.

Men det måste snart göras nått åt den här bryggtorkan. Nu har jag ingen som bubblar, inget fat med öl i och nästan inget hembryggt buteljerat. Det måste ske en förändring!
Det positiva är ju att Humlegården har sagt att de humlesorter jag vill ha ska komma in i veckan, så sen är det bara att hitta en bryggdag.

Just ja slängde ihop ett ett formulär för att använda när man primar med socker.

Årets första bryggningar närmar sig

$
0
0

Efter två månader utan att ha bryggt en droppe öl så är det äntligen dags att få brygga igen, och då tänkte jag starta med en rivstart. Målet är att hinna med fem brygder under mars månad. Två av dessa ska bryggas tillsammans med en vän under en och samma dag så, efter det är det “bara” tre bryggdagar som ska hittas. Listan börjar bli lång på saker som ska inhandlas från Humlegården.
Ser verkligen fram mot att få komma igång igen. Dessa brygder står på listan av vad som ska bryggas:

Back From the Grave - Imperial Stout
Ett lite enklare maltrecept än förra stouten jag bryggde. Hoppas den blir lagom att dricka inför sommarens “cigarrkvällar”.

Brain Juice  CitraIPA
Jag tar upp single hop konceptet igen, denna gången med Citra, som jag vet klarar sig riktigt bra utan hjälp av andra humlesorter.

Night of the vampireKaffeporter
Batch 005 av min kaffeporter, inga större förändringar än batch 004 då den blev jäkligt lyckad i bryggningen.

Feeding the Masses - DIPA
En dipa med Simcoe, Centennial och Cascade.

Brain Juice Belma - APA
Massa Belma, som jag inte vet något om, än … Hade först funderingar på att använda en eller två andra humlesorter, men tror jag gör en single hop av den. Om jag ändrar mig på denna punkten så får det bli att hitta på ett annat namn.

Så nu är det bara att vänta på lönen så man kan klicka iväg beställningen och sätta igång förkulturen till första brygden. Senare i vår kommer jag brygga en ny batch av min Pandemic Z, tror inte det kommer bli några större ändringar i det receptet. Sen kommer jag ta tag i att försöka mig på att brygga en lakritsporter. Längre än så har jag inte planerat men jag är även sugen på att försöka mig på att brygga en Quadruple, Modern lager och en alkoholsvagare folköls APA/IPA. Men när och om dessa blir av får vi väl se.

Etiketter (en del är än så länge bara skisser)

Night of the Vampire Etikettskiss: Feeding the Masses Brain Juice Belma Brain Juice Citra Etikettskiss - Back from the Graves

Så här hanterar jag mina fat innan buteljering

$
0
0

Fick en fråga på twitter angående hur jag gör med fat och buteljering. Då twitter inte tillåter längre texter så tänkte jag att jag slänger in det hela i ett blogginlägg istället.

1. Diskar och sprutar i Star San
2. Fyller fatet med öl
3. Trycksätter fatet med lite CO2  (0,5 bar) i några sekunder. Det är viktigt att inte ha för högt tryck för då kan man råka trycka in syre i fatet istället.
4. Stänger av CO2 och drar upp ringen till ventilen och släpper ut all gas.
5. Upprepar steg 3 och 4 några gånger för att få ut all luft ur fatet.

Då jag har kallkraschat ölet innan jag lägger det på fatet så håller det runt 0 grader, vilket gör att ölen är rätt lätt att kolsyresätta jämfört om ölet hade varit i rumstemperatur.

7. Kolsyresätter fatet med en 1,4-1,5 bar, och lägger det ner (med kolsyreventilen uppåt) och gungar det fram och tillbaka i cirka 15 minuter.
8. Stänger av och släpper ut all gas.
9. Sätter på gasen med runt 0,3 bar och testar om ölet fått tillräckligt med kolsyra. Annars upprepar jag steg 7 och 8 igen dock med 5 minuters intervaller med gungandet av fatet.

Detta är om jag vill dricka ölen samma kväll eller inom de närmsta dagarna.

Sen brukar jag kolsyresätta fatet med mina hemmagjorda Beergun enligt denna tabell (ej slaviskt då jag modifierar det lite efter vad jag tycker ölen ska ha) plus 0,1 -0,3 och låta det stå 1 till två veckor för att veta att ölet fått den kolsyrenivå jag vill ha i flaskorna (plus de där 0,1 – 0,3  då det brukar försvinna lite kolsyra vid buteljering)

 

Vänliga bryggare, del 2 (att brygga en SMÖF-lager)

$
0
0

Oppigårds SMÖF lagerHar funderat på att testa brygga en lager, men då jag inte är speciellt intresserad av en traditionell lager så tänkte jag brygga nått lite mer välhumlat och kom att tänka på Oppigårds SMÖF-lager. Så jag drog i väg ett mail till Oppigårds och fråga om de hade lite tips för att brygga en välhumlad lager, det gick ju bra sist när jag fråga Det Lille Bryggeri om deras lakritsporter. Efter mindre än ett dygn kom svaret från Oppigårds med lite matnyttig information. Nu hade jag ju inte tänkt att försöka brygga en klon av denna, men då jag aldrig bryggt nån lager innan så är detta okänd mark och all information jag kan få tag på uppskattas. Ett stort tack till Mattias på Oppigårds för det snabba svaret!

Hej kul att du gillar vår öl. Här får du lite tips:

 

Maltgiva:
85% Pale Ale malt
10% Carahell
5% Carapils

mäsktemp 64grader

 

OG 1052. IBU 37

 

Humlesorterna vi använde till Smöf var Simcoe, centennial och Columbus, med fokus på Simcoe och Centennial som arom. Ölet är humlat med en bittergiva vid 60 sedan sk hopbursting från 30 min till avslut, dvs att man ökar mängden ju närmare slutet man kommer. t.ex är 0givan dubbelt så stor som 5min-givan! Ölet är både mash-hoppad och torrhumlad med Simcoe. Du kan med fördel kolla vattnet, vi tillsätter genomgående Calciumklorid för att öka den mängden lite.

 

Jästen vi använde var fermentis saflager w 34/70, och jästemp, ca 14-15 grader.

 

Lycka till
Mvh Mattias Eriksson, Bryggare, Oppigårds Bryggeri

 

Det står inte helt still …

$
0
0

Varit lite dålig på att uppdatera här på sista tiden, men det står inte helt stilla i bryggeriet. Senast idag så fick jag äntligen tid att tappa om fem liter av IPAn till en annan hink för att tillsätta strax över 1 kilo blåbär. Nu får det stå där en vecka eller så innan jag buteljera detta. Resten av batchen slängde jag på ett fat.
Vet inte riktigt om det kommer att gå utan att bli infekterat eller inte då jag bara slängde i bären som de var, ville inte koka de då jag var rädd att det skulle påverka smaken. Sen har jag ju läst att en hel del har lyckats med att bara slänga i bär och frukter i sekundären utan att det blev infekterat, så peppar peppar …

Jag bryggde även en ny batch av Beware of the Shadows som snart ska tappas över till sekundären, mest för att jag ska tillsätta bourbon och vanilj till den.
Har även gjort en “cider” (Elliotjuice och ciderjäst) som buteljerades för några dagar sen. Vet inte hur det kommer att sluta men det var inte så dyrt att testa och några av grannarna tyckte jag skulle göra cider så jag gjorde ett simpelt litet försök.

Bilder från dessa finns på min Instagramsida och på Facebook.

Dags att börja fundera på hösten

$
0
0

Nej, nu är det dags att fundera över höstens bryggningar. Lutar åt att det kan bli en “belgisk” trippel eller dubbel, en “fotbollsöl” typ APA, IPA dricka tills SM guldet landat i Malmö. ;)
Vad mer? En lager hade varit kul att testa brygga, även en barley wine (även om det inte är favoritstilen så hade det varit kul att brygga en batch). Även lite porter och stoutsversioner bör ju bryggas … Även en ny batch av Pandemic Z borde jag kunna klämma in, lite ändringar på den så kan den bli riktigt kanon.

Förslag?

Äntligen bubblar det igen

$
0
0

ingredienser-till-höstens-bryggningarI måndags bryggdes höstens första öl. Det blev en IPA med Cascade, Centennial och Chinook. Bryggningen flöt på rätt bra även om jag kände mig lite ringrostig med planerandet av bryggdagen. Så nu står det äntligen och bubblar under trappen igen. I veckan har jag även fått hem en beställning från humlegården och 50 kilo pale ale malt. Har även fått hem boken “Brew like a monk” som (av detta lilla jag hunnit läsa än så länge verkar riktigt trevlig).
Nästa vecka kommer jag nog att brygga mig en barley wine, ska bli kul att testa på den ölstilen, har knåpat ihop ett recept som jag tror kan bli rätt ok, kanske …

Andra öl som ligger på todo-listan är:

  • Belgian Strong Dark Ale
  • Stout
  • Ny batch av min kaffeporter Night of the Vampire (sista batchen med Harfusa kaffet, sorgligt med sant)
  • Ny batch av dubbel IPAn Pandemic Z

Det här med att vänta

$
0
0

test-av-tormentedIdag blev det att testa IPAn jag buteljera i onsdags. Ganska exakt 72 timmar har den varit i flaskan, men var ju tvungen att testa. Till min stora förvåning så pyste det hyfsat mycket när jag öppna kapsylen, och mycket riktigt var där rätt bra med kolsyra i ölen (långt ifrån vad jag hoppas det blir om en vecka eller så). IPAn smakar riktigt trevligt, och med lite mer kolsyra tror jag detta kommer bli en perfekt “fotbollsöl” vilket var precis det jag var ute efter när jag bryggde den.

Vårens projekt?

$
0
0

Skärmavbild 2014-10-10 kl. 15.03.15Satt för ett tag sen och fundera på om man inte skulle ta och bygga nått så man kunde servera öl från fat på ett trevligare sätt än idag. Kom att tänka på spirorör som känns lite industri, och lätt skulle kunna pimpas för att bli lite zombieinspirerat. Så det blev att ladda ner ett 3D program (Blender) och försöka lära mig det. Dock lyckades jag inte med en lucka där man kan sätta in faten i det hela, men för att ha haft programmet i 48 timmar och inte sysslat med sånt innan blev jag rätt nöjd plus att jag fick en uppfattning om hur det kommer se ut.
Meningen är att det ska isoleras för att (de två) faten ska hålla sig kalla lite längre. Nu är det bara att försöka hitta någon som har lite spirorör över och sen leta efter billiga träbord på blocket som jag kan såga sönder (då det verkar bra mycket billigare än att köpa träskivor på till exempel Bauhaus).

Vi får se om det blir av, men tror det hade gjort sig bra på balkongen nästa sommar.

 

(och nej de svarta fläckarna ska inte vara där men jag har ingen aning hur jag ska få bort de i programmet)


Sista Harfusaportern

$
0
0

Igår var det bryggdags igen. Denna gången var det kaffeporter som skulle kokas ihop, den sista med Harfusakaffet från Sandby Kafferosteri (om de inte producerar den igen). Vilket är synd för det gjorde sig väldigt bra i ölen. Men jag har redan börjat min jakt på annat kaffe, så det kommer snart bryggas en batch porter igen som ska splittas mellan olika kaffesorter för att försöka hitta nått som är lika trevligt som nuvarande.

Bryggningen gick bra förutom mitt vanliga fel med för låg effektivitet (jag skulle aldrig skruvat på på den där krossen). Så nu blir det att justera den lite till inför nästa bryggningen och se om jag kan få upp effektiviteten lite. Tror det kan vara så att det är lite för grovt nu.inmäskning lakning og

Bokrecension : Ölbryggarboken

$
0
0

Ölbryggarboken_Cover_2014Ölbryggarboken av Peter M. Eronson är den bästa av de svenska hembryggarböcker jag läst. Den går in lite mer djupgående på de olika stegen inom hembryggning och nämner även lite om vattnet och vattenjustering (om än rätt kort), hur man skördar och återanvänder jäst, startar förkulturer. Såklart finns det även med ett gäng recept som man kan brygga som de är eller bara hämta inspiration från, dessa har jag dock inte undersökt närmre än. En annan trevlig sak är om det otrevliga med felsmaker och annat som kan gå fel i bryggningen. Detta tycker jag andra hembryggarböcker har missat en del (eller så sviker bara mitt minne mig). Det är ingen stort kapitel men det tar upp de vanligaste problemen.
Det finns även intervjuer med såväl hembryggare som kommersiella bryggare som ger sin syn öl och och ölbryggning.

Detta är en bok jag önskar jag hade haft i min hand när jag börja med hembryggning.

Snart dags för årets första bryggning

$
0
0

Nu har kastrullen och alla annan utrustning stått stilla så länge att den nästan har börjat bli dammig. Och eftersom jag har lite humle kvar i frysen så är det väl lika bra att brygga upp detta. Först ut kommer jag att brygga en IPA på bland annat Citra, Casacade, Nelson Sauvin och lite Simcoe (är inte mycket kvar i den påsen så tror inte den kommer tillföra ölet speciellt mycket…).
Brygden efter det kommer nog bli en ny batch av kaffeportern där tanken är är att prova lite olika kaffesorter. Förhoppningsvis hittar jag en ny favorit nu när inte Harfusa kaffet går att få tag på längre.

Ska bli skönt att komma igång att brygga igen! Framåt helgen kickar jag igång en förkultur så blir det att brygga i början av nästa vecka. Äntligen!

Vad ska bryggas härnäst

$
0
0

Sitter och funderar lite på vad som ska bryggas nästa gång. Lite sugen på att brygga en ny batch kaffeporter och se om jag kan hitta nått kaffe som funkar, men även lite sugen på att brygga en julår som kan få stå och götta till sig till december. Eller en folköl.  En folkis hade varit rätt kul att försöka sig på, en 3,5 procentare med lite smak. Eller en modern lager, nackdelen är att den skulle ockupera jäskylen länge.

Samtidigt så ska det ju bryggas nått av den jäst jag har kvar i frysen så jag rensar upp lite där. Får nog ta en inventering av både humle och malt. Vad tycker ni är roligt att brygga/dricka?

Tack för alla besök!

$
0
0

Sen jag börja mäta statistiken här på bloggen den 3 september 2012 (2 månader efter mitt första inlägg) så har sidan fått över 140 000 sidvisningar (!). Tack till alla er som hittat hit!

statistik---besökare

De fem mest besökta sidorna är (förutom starsidan):

  1. Brygga öl hemma
  2. Mina brygder (vilket gör att jag borde uppdatera den)
  3. Räkna ut alkoholhalten
  4. Blogg
  5. Blogginlägget: Mina etiketter (väldigt otippat)

94% av besökarna är från Sverige. De flesta besökarna är från Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala och Lund men i det stora hela utspridda i hela landet.

statistik-geografisk

Tack till alla er som besökare sidan, framförallt till alla er som återkommer hit! Kontakta mig gärna om det är något ni tycker saknas och vill hitta här.

Viewing all 50 articles
Browse latest View live